onsdag 7 december 2011

Vad väntar i Lidköping?

Efter att vi fått inblick i söndagens utmaning vid Slottsskogsvallen i Göteborg ska ta reda på vad som redan sitter i benen när vi kommer dit. Dags alltså att känna Lidköping på pulsen och få lite bättre koll på lördagens tävling.


CXS: Hej Fredrik Svensson, tävlingsledare för Evaldscrossen i Lidköping på lördag.
FS: Hej CX Sweden.

CXS: Du har ju varit inblandad i crosstävlingarna i Lidköping några år men sysslar personligen mest med MTB. Hur ser din bakgrund ut där?
FS: Min cykelkarriär började 1996 då jag köpte min första MTB. Ett pass på Billingen och ett varv på Kinnekulleleden första veckan sen var jag fast. På den tiden tränades det en hel del styrketräning så tiden till cykling blev bara 1-2 ggr per vecka under somrarna. Inte för än 2004 började jag att cykla regelbundet då jag började tävla för Kvänums IF. Sen har det bara rullat på med mer cykling och mindre styrketräning för vart år.

CXS: Evaldscrossen sponsras av Evalds MTB, hemmabana för Kvänums IF med andra ord. Är det en bana för MTB-cyklister ni har byggt eller finns det chans att slå kvänumsåkarna på hemmaplan?
FS: Nej det är ingen bana för MTB-cyklister tycker jag. Om vädret håller i sig så att banan blir fast och fin kommer det att gå mycket snabbt. Den som är tempostarkt och kan ta kurvor på sand i hög fart har helt klart fördel. Om det går att slå Kvänumsåkarna, hmm det kan bli svårt, några ligger i hårdträning under Kvänums IFs "Pro Tour de Evalds" i nuläget så klubbens form är på uppåtgående.

Det bruna havet...

CXS: Många är nyfikna på den nya banan som LCK presenterar iår. Vad kan du berätta om den?
FS: I år har vi flyttat banan ifrån Vänerns strand och förlagt tävlingsområdet uppe på Råda ås, med utsikt över Vänern och Kinnekulle. Råda Sand och Råda BK har ställt upp, hjälpt oss mycket och låtit oss använda deras anläggningar som tävlingsområde under helgen.

Starten kommer att gå framför Råda BKs anläggning och ner i Råda Sands grusgrop. Där kommer sedan större delen av banan skapas/shapas/pistas på fredag, eftersom grusgropen är som en levande organism som ständigt är i förändring kan vi ej spika banan förrän grabbarna grus i gropen är klara på fredag. Väl ur grusgropen blir det ett löphinder, ett litet skogsparti, ett längre gräsavsnitt, lite asfalt,cen kort trapplöpning innan depån och sedan är det dags för varvning igen. När man går ut på andra varvet kommer det att se lite annorlunda ut men det håller vi hemligt tills dess.

CXS: Årets VM i cykelcross går ju på en bana som är känd för sina sandpartier. Lidköping brukar ju bjuda på mycket sand, blir det så även i år?
FS: I år kan man säga att vi har bytt stranden mot en öken. Tillgången på sand är obegränsad och för den cykelcrossåkande sandälskaren kan vi erbjuda alla tänkbara dimensioner på sand. Men låt er inte avskräckas av detta, större delen i gropen där banan kommer att gå består av åtkörd sand med fint rull och bra fäste. Sedan kommer vi göra lite avstickare för att få ner farten genom några sandhinder. En fördel med att vi är där vi är och att vi har tillgång till grus är ju också att vi kan åtgärda eventuella problem med halka och is.

CXS: Vi önskar lycka till och hoppas på en fin tävling på lördag. Vi ses i gropen!
FS: Tack och välkomna!