söndag 23 oktober 2011

Skatås Classic

Rapport från Björn Fredriksson och ett soligt Göteborg.

"I regi av Cross-Karlsson och Cykelcity-Lasse återuppstod idag en riktig Göteborgsklassiker - en crossöndag i Skatås. Och lika traditionsenligt så var de tu på plats långt före alla andra för att värma upp gräset, räkna gåstavar och ha som ursäkt på sluttampen.

En annan masade sig upp vid 8-tiden och blickade ut över ett disigt Mölndal i tre plusgrader. Botaniserade i klädlådan och fann, på ett oroväckande stort djup, crossdräkten anno 2010 som trots upprepade tvättar, vädring och betydande tid för återhämtning ändå bär en distinkt lukt som för tankarna till skånsk mylla. Jodå, geggan och snöslasket från cupavslutningen i Lund hänger i, kryddat med en del hål och revor som blev resultat av den vådliga vurpan utför vallen runt Klostergårdens IP.

Idel kändisar fr.v; CCL, Tomas & Ted, Cross-Karlsson och Phil. Foto: Anders Abrahamsson

Crossdräkten betyder något speciellt. Det är lite "go-to-work-känsla" över den och väl påkrängd så gör den sitt jobb avseende motivation och funktion. Oslagbar under kyliga dagar, men även under längre distanspass vintertid faktiskt. Kompletterade med de gula Flandernstrumporna och en helrätt MCK-keps, en gammal Farm-Fritsflaska i mittenfickan, en CX Swedenmössa i vänster och en minipump i höger ficka. Inga punkagrejer eller mobiltelefon - man kör ju på tub och är därmed odödlig.

På väg upp mot Skatås träffade jag Håkan som kittat upp sig å det grövsta inför säsongen, med ny fin Colnago och 11-delad Campa. Hatten av för er som plöjer ner sådana finåk i sandlådan på träning som om det inte fanns någon morgondag.

Väl på plats vid 10-tiden kunde vi konstatera att området sjöd av aktivitet i solen. Söndagspromenader, löpare, rullskidåkare, gåstavare, bollspelare och cyklister i en oerhörd härva. För att etablera vederbörlig rangordning och respekt kommenderade Cross-Karlsson omedelbart ett fullfarts-heat med jaktstart på "grusåttan", Göteborgs motionsmotorväg nummer ett.

Efter åtta kilometer hinder riggades ett kortvarv med 30% sand där vi harvade på i egen takt. I sann crossanda tillgreps närliggande attiraljer som rundningsmärken, däribland den klassiska vattenflaskan, soptunnan, frisbeegolfkorgen, fotbollsfarsan och skräpet på kullen. Efter viktigt mellansnack förflyttade vi oss till gräsplanen och körde korta heat med start-runding(av/på) och ytterligare en acceleration följt av ett dubbelt löphinder. Fyra man till start i varje heat och en massa härliga fajter förstås. Trots en längre tids inaktivitet verkade benen vakna till under detta moment och jag kände mig piggare ju längre vi körde, kanske inte så oväntat när man kommer till en gammal paradgren.

Undertecknad ansluter till "Skatås Full-pullers". Foto: Anders Abrahamsson

Slutligen tog race reportern från Sunne, Tomas "Murbiten" Pettersson befälet och bjöd upp till längdtävling i sanden. Ansats tillåten från den orangea stolpen, runda Harrings hoj och sedan full fräs ut i den lååånga sandlådan. Först att klara hela sträckan var Ted "Fishfoot" Pettersson, även han känd från Sunnerapporten. Länge var Merida överlägset representerade i "full-pulls" men så småningom kom Ridley in i matchen, i sällskap med Cube och järnhästarna.

Efter viktigt mellansnack rundade vi så av träningspasset över en låda hembakta crosskakaor, vi hoppas få upp receptet här på hemsidan under veckan som kommer. Sven "Nys" Abrahamssons bror, exilgöteborgaren Anders fotograferade flitigt mellan bredställen och hela hans bildskörd finns att se här.

Phil, SuperRecord och Nys eftersnackar. Foto: Anders Abrahamsson

Inför hemresan kände jag plötsligt ny energi och en glädje som jag längtat efter länge. Det blev en rejäl omväg med avstick till Skatås milspår, Delsjöarna och vägen över vattenverket hem. Skickade dessutom på två femminutare på slutet för att verkligen krama ur benen. Soldränkt, halvt avklädd och lagom skitig rullade jag in framför huset efter tre timmar och nästan 50 km. En bra crossöndag helt enkelt.

Vi ses i Skåne"