fredag 5 oktober 2012

Vem är vem i cross-Sverige?

Ibland blir man lite hemmablind och tar branschen för given men titt som tätt kommer en härlig påminnelse om att situationen inte alls är självklar för alla. Cykelcross i Sverige är ju trots allt inte så stort, så då måste ju CX Sweden vara de som fixar med allt? Kanske inte så konstigt att folk frågar oss om allt från regler till resultatlistor och kläder. Antalet förfrågningar om samarbeten och sponsorskap ökar också vilket förstås är kul.

För allas bästa - dags att förtydliga och sprida ljus i dunkel höstförvirring. Vem är vem och vem gör vad i cykelcross-Sverige?

CX Sweden Cyclocross Fan Club är ett sällskap som formades i januari 2008 av de glada supportrarna på bilden nedan. Från starten finns drygt 20 original cx-gangsters - anhängare med supporterjacka, och numer nästan 250 mössbärare runt om i landet. Resten får känna sig lika välkomna. Vi tar ingen avgift, har ingen vettig medlemsförteckning och vi hejar på alla.

Lisa, Björn, Fredric och Johan på VM i Treviso 2008.
Av entusiaster - för entusiaster. Så har det varit från starten och vi hoppas att på detta sätt stötta sporten och dess utveckling i hela landet. Årets säsong bedrivs helt utan budget eller bidrag från förbund eller andra sponsorer, åtminstone än så länge.

Cx-cupen är det största årligen återkommande arrangemanget i Sverige och får givetvis en stor del av vår uppmärksamhet. Särskilt som flera av oss tävlar själva och krigar om de lättflyktiga placeringarna på mittfältet i Superklassen. Men, vi vill också främja cykelcrossen där den har sina rötter, ute i klubbar och mindre lokala sällskap. Därför rapporterar vi från de lokala träningscuperna i Stockholm, Falun, Göteborg och Jönköping. Borås vilar sig i form detta året, men Jönköping och Norrtälje kommer starkt. Och vi verkar ha en bubblare på gång i Mönsterås.

Cx-gruppen är en självständig projektgrupp under SCF. Det här är gänget som står bakom Cx-cupen sedan 2010 och de plöjer ner mängder med timmar och arbete, också helt ideellt. Gruppens sammansättning och budget har ändrats från år till år men den ursprungliga tanken och uppdraget bakom arbetsformen är oförändrat - att utveckla svensk cykelcross under Svenska cykelförbundet vingar.

Jodå tjejer, ni ska upp här...
Cx-gruppen har en Facebooksida och administrerar även crossinformationen under förbundets huvudsida. Beslut om SM och landslag fattas efter rekommendationer från Cx-gruppen och de söker alltid efter folk som är villiga att hjälpa till att utveckla sporten i Sverige. Är du intresserad, kontakta Anki Eriksson.

Innan Cx-gruppen tog över cuprodret låg en viss Henrik Öijer bakom det mesta och då såg det ut så här. Härliga minnen! Minns ni cuptävlingen i Falun 2006 då man kutade uppför läktaren inne i hallen och ut bakvägen på lastbryggan?

Oscar "Crosscar" Ekstam; verksam i Cx-gruppen, en av webbredaktörerna på CX Sweden, speaker i Cx-cupen och dessutom tidigare tävlingscrossare. När han nu själv vevar igång ett lokalt träningstillfälle på hemmaorten i Småland så har vi inga problem att utnämna honom till den crossigaste personen i Sverige för tillfället. Ledsen Karlsson...

Förutom de tre "instanserna" ovan finns så klart fler tongivande personer runt om i landet som får crossiga saker att hända. Vi vill gärna komma i kontakt med er. Slå er för bröstet, sträck på ryggen och skicka oss ett skrytmail på info@cxsweden.com. Glöm inte bilden :-)