torsdag 27 november 2014

Rapport från Belgien, del 1 - Uitbergen

Resan som blev av.

Hur gör man om man vill Vlaamsa i Flandern. CX Sweden gjorde såhär. Vi lånade ett styck minivan som fylldes med cyklar och trikåer. Körde ombord på färjan till Kiel där vi sopade hem en andraplats och två påsar godis i musikquizet.
Björn, deppig och snorig...
Vi föll på utslagsfrågan, men roligare var att motståndaren också gissat fel på John Fogertys brors namn. Efter lite gissande hit och dit med förslag som Carl och Bengt, slog vi till med Bill. Vårt motståndare hade skrivit Bob, det var inte heller rätt. Efter en massiv frukost styrde vi genom Tyskland och Holland med sikte på Aalst, ett par mil från Bryssel. Här drog vi in på
"van Eyck sports", en minst sagt välsorterad cykelbutik.
Därinne finns ljuset.
Lite mat och sen landade vi på Anne Kin B&B i Laarne. Fint och fräscht med insmugna Star Wars referenser för de med livlig fantasi. Anne Kin (Anakin) hade nämligen en soptunna som liknade R2D2. Roligt nästan jämt.
Utomjordisk frukost
Lördag. Raceday. Vlaamse Cyclocross Cup fick celebert besök av CX SWEDEN på deltävlingen i Uitbergen [Öytberschen]. Inne på en liten bakgata stod ett gäng gamla gubbar vid ett bord. De kollade in i bilen och tog glatt 40 euro för att köra in. Sen var det bara att parkera lite hejvilt, lasta ur och anmäla sig.
Utlastning
Eller bara och bara, inskrivningen var längst in i ett gammalt svinstall. In genom dörren, förbi fotogenkanonen och dryckesförsäljningen, så satt det fem gubbar på rad. Alla hade sin funktion. Snart stod vi med nummerlappar, anmälda i Master B, färdiga att pröva banan. Philip hade snart kört loss kassetten, Brockmark sadelbulten och själv hade jag stänkt ner min fina vita sadel med det som hagens vanliga invånare gjort av med igår. Hjälpsamma lokala cyklister avhjälpte de flesta problemen, dock inte mitt.
Team CX SWEDEN
Banan var helt fri från backar och hälften gick på gräs genom kohagar. Helt omöjligt att hålla tempo genom. Det bara skakade. Efter det gick den genom en sandig nysådd åker, ett dike, över ett skördat majsfält och ut på ett par hundra meter asfalt. I depån samlades fullt av gubbar som ömsom bara hängde och snackade, ömsom rökte och snackade.
Uppropet gick till som vanligt förutom att vi inte fattade vad de sa, men folk rätade in sig i ledet allteftersom att klassiska crossnamn som Wim, Claas, Kees och Sven ropades upp. Sist ropades King, Philip. Brockmark, Mattias. Cedwin, Mattias upp varpå ett förnöjt mummel utbröt...heter alla Mattias frågade någon?
Racet drog igång med Master B, C, D efter varann med 30 sek mellan.
Philip King
Det var stor skillnad på åkarna och det var bara att flytta på sig när någon bakom ropade: -Höyp!
Mattias Brockmark
Björn som stod vi sidan med en massiv bihåleinflammation fick bevittna vad som sker när man inte flyttar sig. Man blir helt sonika knuffad av banan vid först bästa tillfälle, handgripligen! Speakern hade bra koll på svenskgänget och korrigerade snabbt laatste runde till last lap. Gubbarna i depån rökte lite mer nu. Spänningen var hög.
Mattias Cedwin
Vi rullade in efter 7 varv på nionde, trettonde och sextonde plats. En snabb avspolning av den värsta koskiten var nödvändig. Avspolning av cyklister, dvs dusch fanns inte. Det fanns en sk. omklädning i en bar...
Det blev våtservett-tvätt vid bilen. Efteråt skulle man lämna nummerlappen i stallet igen. När vi visade lappen pekade nummerlappsgubben på ett annat bord med två gubbar, så vi gick dit. Där kollar de numret, bläddrar lite i en låda med kuvert och lämnar ut vinstpengar på placeringen, 5 euro.
Sen gick man tillbaka till han med nummerlappar och fick 5 euro till i pant på lappen.
Bättre än julafton
Nu hade det gått jämnt upp. För pengarna kunde man istället köpa Bratwurst, Hamburgare och sniglar i vitlök. Eller sprit och öl om man ville.
Escargots?
Här träffade vi också tävlingens äldste deltagare, 75 år som gärna snackade lite cykel. Det hela var fantastiskt roligt och vi kanske är lite för skitnödiga här hemma med att allt skall vara perfekt. Här körde man det som stod till buds och var nöjd med det.
Typhoon funkar i allt
Däckvalet föll på typhoon hos alla utom oss. Nu finns vi dessutom med i totalen på cupen, så nu är det inget mer flams i Vlaamse Cyclocross Cup.

Resan går vidare...

MC