tisdag 26 augusti 2014

GeRILLaCROSSEN: Molendal Trofee - intervju med grillmästaren

Sista omgången av Gerillacrossen rycker i både tarm och ben - på torsdag den 28:e augusti kör vi vid Fässbergsgymnasiet, mitt i Mölndal.

För deltagare som tidigare inte deltagit i Gerillacrossen men gärna vill köra bara sista torsdagen erbjuder vi "2 för 1" - ta med en kompis som startar och äter gratis. Vi reserverar oss mot fall där vi misstänker att kompisen bara vill äta och dessutom ser extra utsvulten ut.

Vi kommer också att spetsa grillbordet lite extra med fler godsaker eftersom det är avslutning med prisutdelning efteråt, så sätt gärna av en liten extra stund på kvällen.


Vi ska förstås också kolla läget med avslutningsgeneralen Björn Fredriksson; grillsugen och banläggare i Mölndal:


Hej Björn,
Hej CXS

Du är ju lite ansvarig för allt det roliga på torsdag kväll. Hur gick tankarna när du valde bort TV-sända Stadskampen och istället anmälde din ort till Gerillacrossen?
Det är inte många som vet om det, men Octave Lapize, vinnare av TdF 1910 och tidig förespråkare av cykelcross är född och uppvuxen uppe i Balltorp. Han låg ofta och körde varv nere på Åbyfältet där han så småningom fick objudet sällskap av löst folk till häst. Travfolket byggde någon sorts arena runt Octaves träningsvarv och drev honom i landsflykt till Frankrike. Molendal Trofee körs till minnet av Mölndalssonen Octave och han dystra sorti från staden.


Vad kan du berätta om banan?
Molendal Trofee definierar Gerillacrosskonceptet. Vi dyker plötsligt upp med ett tält, kör ett par varv, käkar korv och sedan är vi borta. Banan går mestadels på väldränerat gräs och asfalt, så räkna med ett snabbt underlag. Längs varvet kommer ni att få uppleva två gamla klassiker i ny tappning; ”Urban Gangsta” – fartfyllt genom stadsgränderna, och ”Grassy Knoll” – John F Kennedys ödeshög, reclaimed.


Vart är det smidigast att parkera sin bil, om man inte vill slita på tuberna och cykla till start?
Av hävd står man gratis längs Frejagatan, precis vid skolan. Annars finns det finns betalparkering vid Jungfruplatsen och vid Aktiviteten, båda nära banområdet. Anmälan sker på det stora gräsfältet norr om skolan.


Vilket är ditt bästa grilltips?
Pensla köttet med tubklister och servera med en rejäl strut nykokade frites spritsade med Aquasure.


Enligt din mening, är det kol eller gasol som gäller för bästa resultat?
Det är viktigt att få till en tjock och fyllig rök när man grillar. Jag bäddar därför med kolbriketter och slänger sedan på ett par gamla tubdäck för att få fart på Räddningstjänsten. Tufos gamla T30-modell ger en pikant med ändå mild smak med en lätt gulaktig rök som får de flesta grannar att stänga fönstren och slå på radion.


Åter till den aktiva delen av grillfesten, cyklingen. Vilken bestående känsla tror du att deltagarna kommer ta med sig efter målgång?
Röksug och tomhet, men även känslan av ensamhet och behovet av snar flersamhet. När väl cx-säsongen rullat igång vill man inte vara utan sina crosskompisar och den tjocka röken från grillen.