söndag 2 oktober 2011

Race report Falun - Lisa Ström

Crosspremiär! Helfestligt! Vi har väl väntat och längtat ända sedan vi hatade det som mest den där sista januaridagen för över ett halvår sedan (eller ok, inte hatade, men ni vet, det var rätt mycket is och snöslask och grått dis)? Det har gått en hel sommar när man fått ägna sig åt annan sorts cykling, och inget ont om det - det har väl sin charm det också, men det är ju inte som att i kylig oktoberluft fumligt få snubbla över nån feldimensionerad trapp med alldeles för dyrt kolfiberhopplock i famnen.

Nu var det inte så mycket kylig luft idag under vår crosspremiär i och för sig, tvärtom hade högsommaren bestämt sig för att komma tillbaka så det fick materialfumlas i tjugogradig värme och strålande sol istället. Och fumlades gjorde det! Jag har i ärlighetens namn inte direkt tränat så mycket cross att det stör under hösten och det kändes väl en aning osmidigt på ungefär alla partier utom typ, startrakan? Och målrakan? Däremellan har någon lagt in en massa kurvor som kanske känns lite mindre nödvändiga om man ska ha mina teknikskills.

Därmed inte sagt att det inte är kul! Superkul! I Falun hade vi satsat på en nästan identisk bana som förra året. Löphindrena som tidigare låg i skråbacken på slutet hade i år istället bytts ut mot succéartad snö (snö? SNÖ!!!) att kuta (snubbla!) i under första halvan, men annars bjöds det på samma ganska långa och snabba sträckning på riksskidstadion på Lugnet. Utöver det hade jag fått lyxen att plocka upp en sprillans ny cykel ur kartong bara dagen innan, plus att det här med att få återse alla gamla och nya vänner från fjolårets runtkuskande på olika leriga åkrar ju är en fröjd i sig bara det. Mycket att vara till sig i trasorna över alltså, även utöver själva cyklandet.

Min egen klass var ganska tunnsådd när det gällde antalet startande, och som så ofta när så är fallet spreds vi ut ganska snabbt och hamnade var och en i ett eget ingenmansland där det sedan nöttes på och vurpades i en egen takt. Karin Aune tog, precis som förra året, i storslagen stil hem segern och därmed årets första cuptröja. I de övriga klasserna sopade Magnus Darvell och Robban Österling hem den eftertraktade gula, men hösten är lång och mycket kan hända innan alla deltävlingar är körda.

En sak som är säker är att de nog kommer utmanas i alla fall, för med en premiärdag som den här kan det inte varit någon som inte fick mersmak, och så fort ryktena börjat gå i bygderna om allt det här fantastiska svettiga och stumbensframkallande vi återigen börjar ägna våra helger åt så kommer väl folk gå man ur huse och börja vallfärda till sandlådor och grässlänter resten av hösten. Vi ses där!

/Lisa

Stort tack till Lisa för rapporten från Falun och lycka till på de fortsatta tävlingarna önskar vi på CX Sweden.

Resultat samtliga klasser i Falun.