lördag 2 november 2013

#likeavos Mer damer åt folket!

Det är för lite Dam i Cyclocross och nån borde göra nåt. Lika prispengar till de främsta tycker vi i Sverige är en självklarhet, men är något som inte är lika självklart internationellt. Även vid tävlingar där det är lika många startande så erhåller damerna inte ens hälften så mycket prispengar som herrarna. Ska det vara så? Ett steg i rätt riktning är att ge damerna lika stort medialt utrymme för att trycka på och pressa fram ett mer jämlikt crossande.

På pappret så ser damernas seniorklass på CXSM ut att vara mer intressant till deltagandet än herrarnas. Med hela tre internationella världsåkare som alla kan titulera sig världsbäst; Emma Johansson, Lisa Nordén och Jenny Rissveds. Dessutom står ju regerande Svenska mästarinnan och vår mesta internationella cyclocrossdam på startlinjen; Åsa Erlandsson som nyligen blev 12a på en Superprestige och hade startposition 16de i världscupen i Tabor (klippet längst ned, där Åsa syns i starten).
Och jag hoppas där att de får mer medialt intresse. Hittills går det åt rätt håll då en annan supertalang som också ska vara med i damernas seniorklass på CXSM blivit intervjuad av SVT. Ni hör och ser här Ida Jansson:

Internationellt hoppas vi att sändningarna från damernas världscup, superprestige mm. blir fler. Det är ju lite pinsamt att intervjuerna inför de internationella loppen mest landar hos herreliten och när det väl tar en annan klass så besöks en herr junior eller U23 cyklist. Ett steg i rätt riktning är videos som denna. I samma anda som #svenness kommer nu #likeavoss:/Oscar Ekstam