onsdag 2 oktober 2013

OS-silvermedaljörerna gör upp på årets CXSM!

Vi vill ha mer tjejer som kör cross! 

Arrangörerna för årets Svenska mästerskap tar tag i saken och bjuder in två av Sveriges största individuella idrottsprofiler (som kan det där med att cykla). Dessutom ryktas det om att fler starka svenskor med internationell framgång i cykel kommer till start.

Nyhetstext direkt saxat  från www.cxsm2013.se hemsidan för årets Cyclocross SM:

"Den 16 november arrangeras SM i cykelcross på Norra Djurgården i Stockholm. Nu är det klart att två av Sveriges främsta idrottskvinnor åter kommer att tävla mot varandra: Lisa Nordén och Emma Johansson.

Senaste de två möttes var vid tempoloppet på Cykel-SM i juni i år. Då vann cyklisten Emma Johansson guld och triathleten Lisa Nordén tog silver.

Nu möts de igen – men i en gren som är ”ny” för dem båda: cykelcross.
Enkelt beskrivet är cykelcross korta mycket intensiva varvlopp på gräs, grus och stigar. Cyklarna som används har bockstyre som en landsvägscykel, men är utrustade med grövre däck och kraftigare bromsar. Eftersom säsongen för cykelcross är förlagd till höst och vinter måste cyklarna (och cyklisterna) klara av att prestera max trots lera, regn och till och med snö. Sporten har sitt ursprung i Mellaneuropa där det tävlats länge inom cykelcross. I Sverige har denna cykelgren fått ett kraftigt uppsving de senaste 6-7 åren och ingår idag som en av huvuddisciplinerna inom Svenska Cykelförbundet (SCF).

SM i cykelcross arrangeras i år på Norra Djurgården i Stockholm. SM-banorna kommer vara lättillgängliga och mycket publikvänliga där åskådarna får chans att se de tävlande flera gånger per varv. Dessutom innehåller cykelcrossbanor alltid några tekniska/tuffa partier som tvingar cyklisterna att hoppa av cykeln. (Ex. trappor, sandpartier eller branta backar.)

Lisa Nordén tog OS-silver i triathlon i London 2012 och på Idrottsgalan 2013 belönades hon med Svenska Dagbladets bragdguld, Jerringpriset, Årets kvinnliga idrottare och Årets prestation.

Emma Johansson rankas just nu som världens bästa damcyklist på landsväg och tog för några dagar sedan silver på linjeloppet vid VM i Florens. Hon har även vunnit världscup- tävlingar och har VM-medaljer sedan tidigare. Vid Peking-OS tog Emma silver på linjeloppet.

FAKTA / KONTAKT
Datum:
Plats: Arrangör: Starttider: Kontaktperson:
Lördagen 16 november 2013
Stora Skuggan, Norra Djurgården, Stockholm
Cykelklubben CX, Stockholm
7 klasser startar mellan 11:00 – 15:00. Damelit startar 11:00.
David Elmfeldt e-post: david@elmfeldt.se eller tel.: 070 – 6345819"