fredag 30 september 2011

Inför: CX-cupen Falun

Lugnet före stormen. På lördag smäller det i Falun, hundratals crosstuber börjar sakta men säkert mala ner klassisk idrottsmark i jakten på ära, Epicväskor och anledningar till nya inköp. Vi ställer ett par frågor till Oscar Ekstam, medarrangör i Falu CKs Prestige Cross tillika speaker för hela Merida Northwave CX Cup 2011.

CX Sweden: Cuppremiär på Lugnet har en känsla av högtidlighet över sig. Varför känner vi så?
Oscar Ekstam: Ja det är lite magi i luften över Falu-stad när det handlar om CX. Jag vågar säga att det var här allt började 2000 med den första "riktiga" CX-tävlingen då en viss Fredrik Kessiakoff vann. Sedan dess har vi alltid haft en CX-tävling i Falun så det är 11:e tävlingen i rad, tur att vi valde ett enkelt årtal att starta med. Sedan cupen föddes 2006 så har vi även haft premiären i cupen i Falun, en tradition vi önskar hålla så länge vi kan. Så högtidligheten kommer mest av att Falun är lite av ett cross-mekka.

CXS: Vad kan du avslöja om årets bana? Vi har hört något om ett särskilt hinder.
OE: Årets bana har samma fantastiska bansträckning som i fjol, dock så har vi helt tagit bort plankhindret och ersatt det med ett hinder som kommer att vara helt originellt i cupen. Något som aldrig tidigare skådats i något crosstävling. Vi i Falun har ju av tradition gjort ändringar av banan precis innan tävlingen och denna gång har vi alltså lagt till ett hemligt hinder, vilket kommer offentliggöras i eftermiddag på cxfalun.blogspot.com

CXS: Är Prestige Cross i Falun en bana för grusspecialister, lercrawlare eller gräsklippare?
OE: Med tanke på högsommarvädret som vi verkar få så måste jag säga att det är en bana för dem som vågar köra riktigt snabbt genom kurvorna. Då det kommer gå äckligt fort över hela banan. Det som kommer att avgöra är förmågan att åka snabbt och hantera fartväxlingar som kommer att kora segrare.

CXS: Vi vill passa på att gratulera till den fina uppslutningen på era Onsdags-VM. Flera av toppnamnen inom svensk CX har synts i resultatlistorna och vi kan inte tro annat än att de laddar inför cupen. Hur ser ditt egen topp-tre tips ut inför lördagen?
OE: Tackar! Ja i och med ett enkelt upplägg med heat och resultat så har vi lyckats fånga intresset hos många fler åkare än tidigare. Eliten har alltid varit med, men nu har vi även bredden. Vilket är hur roligt som helst. Topp-tre tips: I år tror jag faktiskt att Darvell lyckas undvika en spurt och vinna. Andra platsen tar Jens Westergren och på tredje plats Linus Dahlberg. Som en liten darkhorse så tror jag faktiskt att Hans Mård kan ställa till en hel del för de nyss tre nämnda.

CXS: Som initierad bancyklist, vad skulle du säga att en banåkare kan ta med sig till crossbanan för att nå framgång?
OE: Blicken långt fram i kurvorna men framförallt det konstanta rå- trycket som man får som banåkare. Med det ständigt på kan man lätt nöta ned sina motståndare på den fart-varierande banan. Välkomna upp till cross-mekka!

Vi önskar Oscar Ekstam, Henrik Öijer och Jens Westergren i Falu CK lycka till med arrangemanget. Allt talar för en succé i regi av Dalarnas och kanske Sveriges mest rutinerade CX-trio.

Här hittar ni startlistorna för lördagen.

CX Sweden återkommer med resultaten så snart de publicerats efter tävlingen. Likadant efter söndagens tävling i Ludvika, då en sammanlagd cupställning dessutom upprättas.