måndag 5 november 2012

Supporterrapport från Sunne

Så är vi tillbaka i en vanlig vecka igen, utan SM som avrundning. Det känns förstås tomt, innehållslöst, ångestfyllt och allt det där, tills nästa helg nalkas och vi får hetsa upp oss över nya leriga spår och tunglöpt sand. En snabb tillbakablick hinner vi förstås med. Vad var det egentligen vi upplevde i Värmland?

Mattias Cedwin är kritisk. Mikael Flockhart likaså. Janne J är lätt skeptisk medan Lisa Ström är positiv och Chris Pickering verkar lätta på sin bojkott.

Rösterna är många och mycket kan tyckas om årets svenska mästerskap i Sunne. Bland annat kan man känna tacksamhet för att någon förening vill ta på sig arrangörsrollen och dra sitt strå till den ideella cx-stacken. Man kan också känna att man borde kunnat göra det bättre om det ändå ska göras. Men så vet man inte alla förutsättningar. Fast ändå.

Som de äkta crossälskare vi är på CX Sweden Fan Club måste vi konstatera att de allra bästa crosstävlingarna är de som blir av. Samtidigt är förväntningar till för att överträffas eller grusas och SM måste ändå hållas som det största enskilda årligen återkommande arrangemanget i cykelcross-Sverige. Därför hade vi gärna sett våra förväntningar överträffas av arrangören.

Den tunga sandlöpningen forceras av MCK:s Thomas Pettersson.

En start, ett mål och några att köra emot - där har ni huvudingredienserna man inte kan vara utan. Det är därför vi ser nästan lika många startande i Jönköpings Wåffelcross som på SM.

Och tvärt emot vad många anser vill vi påstå att crosscyklister är ett oerhört tacksamt släkte att arbete med. För hur lockar man 70 cyklister, många med familj, att resa långt ut i skogen och köra sönder sina dyra cyklar i ett blött och grått november? Jo, man tar ut en startavgift på sammanlagt 500 kr och erbjuder ett boendepaket för 2 000 spänn. Man byter 10-kronorskorven mot 195 kronors luncher och mysigt termoskaffe i tält mot plysch och utsikt. Och ändå kommer vi - allihop. Frivilligt och gärna.

Denna mangranna uppslutning tyder på en stark kultur, en karaktär och en tro om att vi är på väg i rätt riktning med sporten. Man bör nog vara lite försiktig med att syna den kulturen igen i närtid.

Selma Spa är en fantastiskt fin anläggning. Den har nu en något mindre fin gräsmatta.
Skoghalls CK har en jättelång lista på anmärkningar från kommissarierna, men vi slapp en inställd tävling. Och slutligen, Sverige har ett helt knippe nya mästerskapsmedaljörer och Sunne har berikats med kolfiberdamm för tusentals kronor.

Förutom ett handfull närmast sörjande som envist tutade och brölade, understödda av ett mindre fyrverkeri (eller var det en EPA-traktor som baktände?) så uteblev väl den allra värsta supporterstormen. Det ska till några tält, en lättillgänglig plats, lokal information och press för att få till den där sköna runt-omkring-stämningen man så innerligt uppskattar. Vi pratar inte om tusentals människor, men gärna fler än tio. Och lite mer musik kanske, eller stör det spagästerna?

Åstorps Benny Andersson, välförtjänt svensk mästare i H40.

Här är listan över de som pallade på lördagens SM, baserat på foton från Oscar Ekstams hemsida. Övriga klassers listor har vi tyvärr inte funnit på webben ännu.

H30
1:a Patrik Eklund, CK Valhall
2:a Henrik Hågård, CK Master
3:a Peter Almlöf, CSK Ludvika

H40
1:a Benny Andersson, Åstorps CK
2:a Janne Jacobsson, Borlänge CK
3:a Markus Nyström, Varbergs MTB

D senior
1:a Åsa Erlandsson, Varbergs MTB
2:a Lisa Ström, Falu CK
3:a Ida Olsson, Mölndals CK

H senior
1:a Magnus Darvell, Kalas CK
2:a Jens Westergren, Falu CK
3:a Fredrik Edin, Cykloteket

Bilder finns förstås i mängder och vi länkar löpande under veckan till olika album och bloggar som delar ut godbitarna. Håll koll under vår bildflik.

I morgon får vi ett reportage från söndagens Wåffelcross och därefter riktar vi in siktet mot kommande helg och drabbningarna i Stockholm. Både day time och after dark...