fredag 4 november 2011

Intervju med Våffel-Victor

Söndagen den 6:e november körs det cross på många håll i landet. Eftersom det är cupledig helg så hinner vi uppmärksamma träningstävlingarna lite extra, vilket är kul. Från Stockholm och Kompiscrossen söker vi oss söderut och landar i Jönköping där Victor och Tommy skapat något cykelbelgiskt med grädde och sylt.

CXS: Hej Victor Johansson, en av krafterna bakom Våffelcrossen.
VJ: Hejsan, verkligen kul att rycktet om vårat intiativ spridit sig!

CXS: Vilket härligt namn ni har på er träningstävling. Berätta mer om upplägget och hur Väfflorna kom in i bilden.
VJ: Namnet kommer sig av att vårat tävlingsområde ligger i anslutning till Hallbystugan som varje söndag serverar våfflor och anordnar tipspromenad. Att då utnyttja detta till att vara en del av gemenskapen efter racet var naturligt. Dessutom blir det en hel del folk i samband med tipspromenaden som rör sig runt banan, det för med sig en klart högre motivation att inte gnälla i backarna för oss som cyklar och som plus i kanten är det många som ställer frågor och är intresserade av att veta mer om cyclocross.

Efter racet och duschen så är det prisutlottning i Hallbystugan över en kaffe och, så klart en eller två våfflor. Vi har valt att lotta priserna i dom två klasserna, CX och MTB, då det kommer folk i alla åldrar så är det det mest rättvisa och vi hoppas så klart att både nybörjare och yngre förmågor känner sig lika välkommna. Öster Cykel sponsrar med fem fina priser i varje klass, många tack för det.

CXS: Hur går det egentligen till när man gräddar den perfekta crossvåfflan?
VJ: Hahaha, nu är det, och som tur är kanske, inte jag som står för gräddningen av våfflorna. Men som i alla recept är det så klart viktigt att vara noggran med ingredienserna. Men ännu viktigare är det att innan våfflan så ska en stor portion lera, gräs, svett och backar övervinnas. Får man dessutom sällskap runt bordet av andra cross-, och MTB-cyklister så kan det gärna inte bli annat än lyckat.

CXS: Förra året var vi i Jönköpings stadspark och körde cuptävling i regi av IF Hallby. Är Våffelcrossen en utveckling av crossintresset i klubben och i såfall, har ni någon plan på att återuppta arrangemang på högre nivå?
VJ: Här vågar jag inte säga för mycket men klart är att crossintresset ökat överlag i Jönköping, men det finns fortfarande massor att göra för att sprida det ytterligare. Våffelcrossen är en del av det som vi hoppas gör att folk öppnar ögonen för denna del av cykelsporten. Angående tävling på högre nivå så får jag lov att återkomma med det............. men inget är omöjligt.

CXS: Ni skriver i er blogg att banan är anpassad för att premiera crosscyklar men att man även kan komma på mormors gamla REX. I våra ögon låter det som en lättåkt bana, är den det? Hur vill du beskriva den?
VJ: Nja, så värst lättåkt vet jag inte men med vilja går ju allt sägs det. Eftersom banan är placerad i direkt anslutning till Hallbystugan och tipspromenaden så fick vi lov att kompromissa lite. Hade vi haft området för oss själva så finns det bra möjligheter för en riktigt grym crossbana, nu har vi valt att lägga en hel del av banan på Hallbys MTB spår som i de avsnitt vi använder av MTB-slingan är lättåkt med gräs och jord som underlag. För att få banan mer crossanpassad så finns det självklart några rejält leriga/blöta partier och en intensiv gräsbacke där det är cykeln på ryggen som gäller (kanske inget vidare med mormors REX). Några kortare bitar med singeltracks finns också men annars så är omkörningsmöjligheterna mycket goda. 20 meter från stugans dörr och början på tipspromenaden finns en gräsyta där vi valt att lägga några av hindren. Från denna yta kan också publik följa den drygt 2,3 km långa banan i så gott som sin helhet. Vid start och mål finns det några koskällor och annat "oljud" att låna för påhejande familjer och övrig publik, populärt för dom yngre som gillar att stressa sina pappor (och mammor) till vansinne.

CXS: Att crossintresset breder ut sig både geografiskt och bland åldrar och klasser är något som alla vinner på. Vi hoppas att Våffelcrossen blir något vi får anledning att återkomma till i en eller annan form. Lycka till, kanske ser vi er på någon cuptävling framöver?
VJ: Tack så mycket. Tommy var uppe i Stockholm förra helgen och gjorde banan osäker och själv kommer jag nästa helg åka ner till Åstorp och SM. Nästa cuptillfälle kommer bli Värnamo och Borås den 26-27 november, Lidköping och Göteborg finns också inlagda i kalendern.