torsdag 3 november 2011

Intervju med Kompiscross-Peter


När det är cupledig helg i det nya cross-Sverige duggar träningstävlingar och lokala arrangemang tätt. På söndag den 6:e november kör Kompiscrossen ännu en av sina populära tävlingar i Stockholm. CX Sweden har fått en pratstund med en av entusiasterna bakom succén:

CXS: Hej Peter Eide-Jensen, en av hjärnorna bakom konceptet Kompiscrossen i Stockholm.
PEJ: Hej. Kul att Kompiscrossen verkar inspirera.

CXS: Det verkar onekligen som om ni Stockholmare har fått duktig snurr på crossandet i år och ni ser ut att ha riktigt kul när ni kör. Vilka är de bakomliggande faktorerna till succén?
PEJ: Grundidén är en tävlingslik träning på fina banor på ställen som är lätta att ta sig till för dom flesta. Gärna med fikamöjlighet efteråt. Vi har provat lite olika upplägg och ambitionsnivåer men nu har vi hittat en form som jag tycker är bra. Det räcker med en kasse med lite grejer för att arrangera en Kompiscross och man kan som arrangör delta själv också. Det hela är ju träning och bygger mycket på eget ansvar från cyklisterna för att följa banan och så.


CXS: Vilken är din roll i det hela och vad har du för crossbakgrund?
PEJ: Från början var jag bara en trogen deltagare men de senaste åren har jag varit lite mer ansvarig för att samordna och har fixat några omgångar per år också. Jag blev själv ganska tidigt biten av crossflugan (via första Kompiscrossen som anordnades här i Stockholm) och körde min första tävling i Falun för rätt många år sedan nu. Tror det var den andra som kördes däruppe, det var bakom ishallen någonstans. Körde då på en orange Kona Jake the Snake som var stenhård och blytung.

CXS: När man ser namnen på de olika deltävlingarna blir man nyfiken på vad som ligger bakom. Kan du berätta om några av dem?
PEJ: En del har kommit till efter fria associationskedjor. Ett exempel är den som hette Hästpojken förra året. Där var det så att på den platsen träffade vi på en häst året innan (då tävlingen hette något annat). Det var en arg man på hästen och året efter hade artisten Hästpojken från er sida landet slagit igenom. Så föddes Hästpojken. Efter det har vi tagit bort hästmomentet. Kvar blev Pojken, dvs Pojkcrossen. Generellt är det den som fixar som bestämmer namnet själv. Annars har vi väl kört en del på diverse låtsasbelgiska namn. Exempelvis Grote Bensijn Prijs vid en mack och så vidare.

CXS: Många tycker det är konstigt att CK Valhall, som är en klubb full av crossentusiaster, inte arrangerar en deltävling i CX-cupen i år heller. Vad har du att säga till ert försvar där?
PEJ: Oj, det mest neutrala jag kan säga är nog att vi är en klubb med liten överbyggnad och med folk som har mycket annat på gång och som prioriterar sin egen cykling till stor del.


CXS: Sist, men inte minst, hur ser målsättningarna ut på det personliga planet för resten av säsongen? Får vi bjuda upp till SM-dans i Skåne inom kort månne?
PEJ: Åker till Belgien om ett par veckor för att kolla två tävlingar så resekontot kan nog vara tomt efter det. Troligen är det så att jag bränt mitt mesta och bästa krut för i år. Har kört alla tävlingar utom cupen utom Söderköping. Målet före säsongen var väl att komma in 10-15 i Superklassen men 16:e platsen i Falun har varit det närmsta. Konkurrensen är hård i år. Eller så är jag bara sämre än jag hoppats.

CXS: Hoppet är det sista som sviker crossåkaren, förutom limfogen. Lycka till och tack för intervjun.