söndag 29 september 2013

Bart Wellens och plankhindren

Nej, det är inte en ny barnbok i serien; "Nys får snuva", "Klaas med klasen" eller "Niels är ledsen".

Den belgiske crossikonen Bart Wellens har något som få andra professionella crossåkare kan skryta med. När det kommer till att passera plankhinder har han nämligen en hel uppsättning tvivelaktiga tekniker i bagaget, låt oss se på ett par av dem:

Variant nr 1: maximalt utlägg i sida.

Variant nr 2: hoppa högt med cykeln farligt lågt.

Variant nr 3: skräm motståndaren med ett jättehögt lyft.

Variant nr 4: ramen fylld med helium.

Av dessa anledningar och med stöd i klassikern nedan hyllar vi honom som den galne crossåkare han är. Go Bart!


torsdag 26 september 2013

Crossinspiration

Plötsligt är inte CX Sweden sist med det senaste. Det har redan florerat på diverse bloggar i höst. Smålandsbaserade Le Lempre Stanca presenterade detta underbara alster i våras, alltså off season för oss cykelcrossare. Men de har verkligen använt tiden väl och skapat en stämning som får vilken pollenallergiker som helst att längta till frostbitande höstmorgonar.

Och skulle nu någon inte inspireras av denna film går det bra att häfta fast en handskriven protest på nåt plankhinder vid t ex Wåffelcrossen.



Bara att lämna hemmet, jobbet, whatever och ge sig ut på en crossrunda.
Varför inte en efteranmälan till Focus Cross Race på lördag.

måndag 23 september 2013

Rapport från Kina - En bankett tur och retur

Alla spelade med när den något strama vice borgmästaren högtidligt som aldrig förr hälsade oss välkomna till Kina, Yanqing och landets första UCI-tävling i cykelcross. Applåderna ekade mellan varje sats som utstöttes med frenesi och stolthet, och renderade i kvällens första skål. Många fler skulle följa.
 
Det började alltså med en bankett, träningarna och det obligatoriska besöket vid muren (inte Kapelmuur den riktiga – den kinesiska) var avklarat, och nu återstod bara racet, men fredagens välkomsbankett skulle ändå visa sig vara det första hindret.
 
Professionellt nog gled den svenska delegationen in sent, de flesta satt redan till bords. Efter en snabbkoll slog vi oss ned vid Fideagänget där bland annat den vansinnigt trevlige Thijs Al, som vunnit i världscupen i CX, och Arnoud Jefferoy, före detta U23- och juniorvärldsmästare i CX, välkomnade lite skandinavisk air kring bordet. Det dukades fram i vansinnig takt. Här skulle det inte sparas på grannlåten när den kinesiska tigern bjöd till bankett. Det var lite OS-vibbar över det hela. Tillsamman med våra Fideabröder (ja, det går ju snabbt i cykelcross som alla vet) gick vi igenom banan, vilka var utmaningarna och hur skulle de tacklas. Samtalen blev dock ständigt avbrutna av honnörsbordet som prompt skulle skåla i parti och minut. Ändå hann de båda snappa upp våra viktigaste tips och dagen efter lade de beslag på de två högsta platserna på prispallen i herrloppet, medan Åsa (Erlandsson) bara var en spurt ifrån att plocka hem damklassen.
Men först skulle det skålas vidare och nu började de till och med bli ambulerande. Hela det ystra gänget vi honnörsbordet arbetade sig igenom lokalen, från bord till bord. Förutom den kvinnliga viceborgmästare, var det ägaren till bolaget som betalade hela kalaset, hans son som typ höll i allt, en representant från Kinas cykel- och fäktningsförbund, UCI-delegaten, samt chefskommissarien, alla kämpade de med dryckeskulturen. Botten upp!
 
Efter vår ”överkörning” passade vi på att snabbt lämna lokalen för att ladda inför tävlingen. Framförallt skulle Fredrik (Ericsson) limma däck samtidigt som vi alla snabbt skulle gå igenom morgondagen. Rutinerad som han är, gick han till någon annans rum och limmade och ödes lott föll på Jens och Christers (Westergren). Efter blivit utdömd på engelska med diverse brytningar (limma kvällen före liksom) var det till slut klart. Mötet var i hamn och det var dags för bingen.
Efter frukost och morgonchill var det så dags. Åsa, Björn (Rundström) och Christer gav sig ned till lobbyn för lite trashtalk, men tji fick de när det visade sig att Åsas ventilkägla vägrade att sitta kvar efter pumpning. Skämskudde fram. Det fick bli buss på tröskelpuls för den svenska delegationen, men efter att Åsa charmat vettet ur den brittiska ledarstaben slogs verktygsväska på verktygsväska upp utanför bussen vid tävlingsområdet. På några minuter var det fixat och fokus kunde läggas på dagens huvudattraktion. (läxa #1: se till att käglan är åtskruvad; #2: använd ventilförlängare)
Efter några sista justeringar var så äntligen Åsa ute på banan för några sista träningsvarv innan start.
 
Det som bitvis hade varit en relativt torr bana, med ett flertal lömska och snorhala partier, var nu som väntat bara torr och slagig. Utan någon nederbörd dagarna inför tävlingen och cirka 25 grader i stekande sol, blev det successivt allt torrare. När Åsa gjorde sig klar för start passade Björn på att traska bort till depån där det för dagen till ära skulle langas. Det var över 20 grader varmt vilket fick undantagsreglerna att börja gälla. Nu är ju inte UCI:s regler speciellt neutrala, utan är givetvis anpassade efter en elitstart för män. Reglerna stipulerar att man inte får langa vätska på de första två och sista två varven. Damerna körde fyra!? Chefskommissarien var inte svårövertalad utan gick med på undantag för damerna, första och sista varvet skulle det bli langningsfritt bestämdes på lagledarmötet. Om det hade kommunicerats till de lokala entusiasterna i kommissarietröjor hade det varit guldstjärna. Nu spelade det emellertid ingen roll. Åsa hade ändå inte tid att dricka, hon var fullt upptagen med att vara fantastisk och ge sig själv chansen att vinna sitt lopp. Ut som två, fortfarande tvåa vid andra depåpasseringen, i täten vid tredje, lucka vid fjärde, utökad lucka vid femte, ännu större vid sjätte… Ryggdunkningar och high-fives i depån.”Your girl is a star!” Sjunde passeringen och danskan Helena Kloppenburg är tillbaka i rygg på Åsa. Skit också, men hon ser plågad ut. Tajt vid åttonde och sedan syns de inte till mer. De fem varven hade blivit fyra och Åsa som var först in på upploppet förlorade spurten mot en för dagen starkare medskandinav. Men Åsa vann ändå en andraplats bland 23 startande. Hon fullständig pulvriserade sitt startfält med sin offensiva körning. Från sidan såg det ut som att danskan satsade precis allt på att gå ifatt på det lättåkta partiet längs ”floden” ut på sista varvet medelst monsterspurt, för att sedan vinna spurten drygt ett halvt varv senare.
 
Efter lite omplåstring, gratulationer och fotografering för kinesiska familjealbum var det dags för världspressen att få sitt. CX Magazine passade på att redan före presskonferensen köra en långintervju med Åsa och någon snabb alibifråga till vinnaren. Team Sweden lyfter på hatten för ypperlig nyhetsvärdering.http://www.cxmagazine.com/women-countries-represent-chinas-uci-cyclocross-race-denmark-takes-win
 
Samtidigt som Åsa deltog i prisutdelning och presskonferens gjordes det klart för herrarnas start. Loppet som sådant var ganska odramatiskt. Italienaren Elia Silvestre öppnade optimistiskt i spets, men krafterna räckte bara ett varv. Sedan gick vår vän Thijs Al om och ifrån tog en kassaskåpssäker vinst nio varv senare, någon minut före sin teamkamrat och även han vår vän Arnoud Jouffroy. På svenskfronten hade Jens fått en bra startposition i andra led, medan de mer UCI-poängfattiga Ludwig (Söderquist), Martin (Eriksson) och Fredrik startade längre bak.
 
Det första som stack ut var att Martin avancerade som galning genom fältet. Från en position runt 30 vid första depåpasseringen till 14 på bara något varv var uppseendeväckande bra och snart hade han gått om Jens som samtidigt tappat någon position. Ludde kämpade på längre bak i fältet medan Fredrik till synes mest stod i kö, ständigt beredd att tränga sig. Efter några varv lossnade det och nu var det Fredrik som avancerade mest. För ett blågult öga såg det ut som att han körde i en fart som bara kunde matchas av de allra främsta. Från en start bland de sista till en slutlig sjunde plats fick oss att tilldöma honom en hypotetisk pallplats; om han startat bland de främsta… Bättre lycka nästa gång och sedan Fredrik lovat att köra SM senare i höst finns ju alla möjligheter till många nyttiga UCI-poäng.
 
Martin som körde så otroligt bra i loppets inledning mattades något mot slutet. En riktigt ful blåsa i vardera handflata var den främsta orsaken. Vid ett tillfälle på näst sista varvet blev smärtan outhärdlig, och Martin tvingades att släppa styret med en ofrånkomlig krasch som resultat och flera tappade placeringar som följd. Martin blev sjuttonde man. Jens och Ludde som fick kämpa hårt i hettan blev 25:a respektive 34 av 63 startande.http://www.cxmagazine.com/justin-lindine-podiums
I depån underhöll den färske världsmästaren i MTB-eliminering, Paul van der Ploeg, som hade brutit en bit in loppet, oklart varför. Ganska snabbt tog han på sig uppgiften att kommentera loppet och häckla de som häcklas borde. Plojtjafset mellan honom och väldens mest kända cykelcrossare från Nya Zeeland, mustaschprydde Alex Revell, vid en av de sista depåpassagerna var stor underhållning.
Någon timme senare var vi där igen, vid bankettbordet, smäktande tal ekade i salen, skålarna skålades, en sista kraftansträngning med den kinesiska buffén.
 
Efter käket lyckades Thijs hitta kvällens trevligaste sällskap och slog sig ned. Med sig tog han belägringen av skålar – han var ju ändå en av dagens segare. Försiktigt började vi resa oss för att gå, bara för att dras in i honnörsbords nät. Skål, skål, skå,l bottom up... Oh, nej, ännu en ansluter till den skålande ringen av mer eller mindre berusade människor. Okej, en sista då: Skål,skål, skål och smidigt som en liten indianpatrull, som ett gäng kattdjur på led, lämnade vi lokalen och lyckades ta oss tillbaka utan allt för stora alkoholskador. Thijs då? Ja, han var mindre nöjd med vår reträtt när han dök upp i hotellobbyn någon timme senare, men missnöjsamheten var givetvis spelad och han var lika nöjd som vi med det kinesiska äventyret.

CX-kickoff på Byns Bistro, Göteborg

Något sent, men hellre, är det dags för årets cx-kickoff i Göteborgsregionen.

Precis som tidigare håller vi till på Byns Bistro på Tredje Långgatan i Linné och konceptet följer också gängse modell. Alla som är sugna på att träna, tävla, snacka, bygga, älska, raljera, tvivla eller välsigna cykelcross är välkomna för en kväll med "familjen".


Har du en gnisslande bakväxel? Kränger du tub? Känner du att säsongen har startat trögt och du behöver råd från självutnämnda experter, lokala orakel och stolta lögnare? Då är det Byns som gäller på tisdag.

I tillägg till åtnjutande av trevligt sällskap och passande dryck så kommer vi att lotta ut en skapligt exklusiv CX Sweden T-shirt bland alla som anser sig vara värdiga. Och som om inte det vore nog så kommer CX Gbg med Lasse Nordström i spetsen att överraska med lite prylar också.

Kort sagt, man förlorar på att inte komma, vilket står i skarp kontrast till den aktiva delen av crossutövandet, där det enda säkra sättet att göra ett ekonomiskt resultat för säsongen är att stanna hemma. Men då missar man ju också allt. Nåväl...

Väl mött på Byns Bistro, tisdag 24:e september kl 20.

fredag 20 september 2013

Se CX-landslaget LIVE i Kina på lördag!

Svenska CX-landslaget har fått en inbjudan till China International Cyclo-cross event i Guihe,Yanqing District, Beijing.
Så här skriver landslaget: Efter en lång dags (och natts) färd mot CX-epticentrum i Mittens Rike var vi så på plats. Banan är testkörd och i morgon fredag ska det åter tränas inför lördagens lopp. På plats finns Åsa Erlandsson, Jens Westergren, Fredrik Ericsson, Martin Eriksson och Ludwig Söderquist för att försvara de blå/gula färgerna.

Schemat för åkarna nu på lördag den 21/9 är start ca 07,30 för damer och herrarna 9,00 och detta på Sverigetid. Trevlig frukost!

Ni kan följa tävlingen Live och även läsa mer om tävlingarna här!

torsdag 19 september 2013

Wåfflor och cross i en skön kombination

Wåffelcrossen 2013

Då är det dags för 2013 upplaga av Wåffelcrossen!
Platsen för cupen kommer vara på samma ställe som förra hösten, nämligen gamla Kabe sommarlandsområdet vid Gräshagen i Jönköping.
Datumen att lägga på minnet är 13, 20, 27 okt samt 3 och 10 november. Samling på TC senast 11.00 för mastervarv och start ca 11.10.
Vid första tillfället den 13 okt så kommer det vara en Intro Wåffla, ett tillfälle där resultaten inte kommer ingå i sammanställningen men en seedning kommer ske om de fem snabbaste CX och Mtb cyklisterna som sen kommer att få förmånen att stå i första och andra startled. Den seedningen uppdateras självklart efter varje tillfälle.
Orsaken till detta var att förra årets starter blev ibland en smula kaotiska där varken dom snabba eller mindre snabba hade någon egentlig fördel.
Banan i sig är i stora delar lika med förra året men på några punkter skiljer den sig, bl.a. så är startplatsen flyttad och börjar nu med motlut vilket kommer göra starterna ”lugnare”.
I fjol hade vi tur med vädret, nästan för bra och den med cyclocross så förknippade leran uteblev nästan helt. Detta har vi till i år tagit fasta på och nosat upp ett rejält vattensjukt område som vi kommer utnyttja. Dessutom är bristen på rejält djup sand numera ett minne blott för tack vare ÖsterCykel så kommer det nu finnas 14 kubik sand i en fålla. Stort tack till er för detta!!
Ljudsystemet har i år också fått sig en översyn och V2.0 kommer finnas på plats för att motivera ännu mer.
I övrigt ser det mesta sig likt ut med grusgångar, hopphinder och trappa upp till Devils Crest, däremellan varvas det med gräs och sand.
Varvet mäter ca 1,6km och borde av de snabbaste klaras på ca 5 min.
Den första Intro Wåfflan riktar sig kanske till o med mer än någonsin till de som känner att de är nyfikna på det här med Mtb och CX och då i synnerhet cyclocross och kanske aldrig av olika anledningar stått på en startlinje. Kom hit och våga fråga allt som ni tänkas kan, känn och kläm på cyklarna och ta chansen att på lekfulla premisser ställa upp för start! Har du inte en CX gör det inget, i Wåfflan är mountainbike också välkommet då vi kör två olika klasser fast med gemensam start.
För publiken så kommer Devils Crest  (publikplats i mitten av banan) vara röjd och goda möjligheter finns att kunna följa cyklisterna på 90% av banan. Vi siktar också på att kunna erbjuda saftsoppa och Wåffla till publiken i år.
Lika självklart som våfflor på Wåffelcrossen är också bjällror och annat otyg att föra oväsen med, vi kommer ha en låda med lånesaker men hoppas på att publiken gärna tar med visselpipor, koskällor och signalhorn för att ytterligare stressa deltagarna till oanade pulsnoteringar :-) .
Likt förra året kommer grillarna vara tända och varm saftsoppa serveras för att skölja ner våfflor och korv. Likaså kommer det efter varje deltävling lottas ut fina priset skänkta från ÖsterCykel, förra året var det allt från strumpor till pulsklockor. Dessa lottas ut oberoende av placering så alla deltagare har samma chans till vinst!
Vi tacka även Tosito som äger marken som har givit oss tillåtes att nyttja denna vid våra tillfällen.
Eftersom detta inte är en regelrätt tävling utan mera ska ses som ett tillfälle att träna under tävlingslika former försöker vi hålla regelverket extremt tunt, faktum är att det bara finns en stenhård regel som inte viks en tum på.
Rule #1 Sunt förnuft räcker långt, inga idiotomkörningar och ropa gärna ”kommer
höger” vid omkörning. Om ni sen väljer att rulla på reglementsenliga 33mm däck eller nått annat runt och svart spelar mindre roll. Särskilt nybörjare och våra yngre framtida CX cyklister ska ges möjlighet att ta kurvor och hinder i egen hastighet utan att bli bortskrämda. Vi vill se alla på linjen helgen efter! Uppmuntrande ord i förbifarten ger massor av kudos!
PM Wåffelcrossen 2013
Var: Kabe sommarland område ingång till TC genom grindarna Mercuriusvägen på Gräshagen.
När: 13, 20, 27okt samt 3 och 10nov med samling 11.00. Start ca 11.10.
Parkering: Helst tar man så klart cykeln dit men för mer långväga gäster finns goda möjligheter på Mercuriusvägen.

Kostnad: 40:- och då ingår förutom start också (Belgisk) våffla, korv/bröd samt saft soppa och chans till fina priser.
Dusch: Tyvärr mkt begränsad möjlighet, skulle någon verkligen behöva för att överleva resan hem så ta kontakt med mig innan så löser vi något.
Cykeltvätt: Ingen möjlighet till detta.
Klasser: Två klasser med gemensam start, CX och Mtb. Inget krav på reglements enl däck i CX.
Resultat: Resultat efter varje tillfälle offentliggörs här på bloggen samt CX Swedens hemsida cxsweden.com. Om man inte vill vara med i resultatet så går det självklart lika bra.
Seedning: Inför varje tillfälle uppdateras de seedade cyklisterna. Dom fem snabbaste vid sista tillfället i varje klass kommer att få ta plats i startfålla 1 samt 2 med CX cyklister i första ledet.
Tävlingstid: 40min + ett varv så totalt 45-55min.
Övrigt: Området är inte avspärrat men avgränsat så hundrastare osv kan förekomma, visa hänsyn för dessa så vi får återkomma. Banan kommer vara bandad veckan innan och självklart är det fri träning så mycket det bara går men respektera bandning och allmänheten så inga konflikter med boende i området uppstår.
Frågor: Ring eller sms’a om stort och smått. Victor 0739-924311
Sist men absolut viktigast så hoppas vi att alla kommer ha fruktansvärt kul och tar chansen till att testa att ”tävla” för första gången eller ser chansen till 50min av den bästa träning som finns!

Hjärtligt Välkomna till Wåffelcrossen 2013!!

Med vänlig hälsning, Victor Johansson 0739-924311

måndag 16 september 2013

CrossVegas - intervju med tävlingsledaren Brook Watts

Det är snyggt, det är snabbt och det är amerikaflashigt - CROSSVEGAS baby!


Dags för en av årets coolaste crosstävlingar och en fest utan dess like - CrossVegas. På onsdag den 18:e september släpps proffsen lösa i Las Vegas och bjuder på en grym show i strålkastarskenet. Läs mer om tävlingen på CrossVegas hemsida.

Det finns många exempel på hur passionen för cykelcross sammanför människor över hela världen. För en tid sedan blev vi på CX Sweden kontaktade av Brook Watts, tävlingsledare för CrossVegas. Och eftersom han var så trevlig och intresserad av svensk cykelcross så passade vi på att ställa några frågor tillbaka till honom:
Brook Watts

CXS: Hello Mr Brook Watts, Race Director of CrossVegas. Tell us how and when you got into Cyclo Cross in the first place.
Brook: As a racer in the 70's my friends and I were fascinated by the unique style of cycling call 'cross even though we were university students in the middle of Texas.

CXS: Earlier you told us that "the life of a race director is driven by passion not money". This passion for the sport, which actual factors do you find to be the strongest to drive you?
Brook: I enjoy seeing the growth of cyclocross in the U.S. and the rising caliber of our athletes internationally knowing that I played some small part in making it happen. But also, a race director is like a party host, you make plans, send out invitations, purchase the beer then wait for everybody to come and have an enjoyable time. That is as rewarding as a big paycheck, though I would not refuse the paycheck.

CXS: CrossVegas is a huge, well known competition in the cross calendar. What major steps have you been taking through the years to improve and develop the event?
Brook: I work to make the field of riders more elite, that is to say it has gotten more selective in who lines up to race. For that reason I added a lower category of racing for those riders who are not ready for the UCI Elite level. And as I tell people, I put on a show first and a race second. That means my focus is as much on the spectacle of night event as it is on the competition. I think racers and fans appreciate that.

CXS: Even though Las Vegas is situated in the middle of the Nevada desert, you have managed to find some grass for the track. Now, as racing in sand is one of the most entertaining parts of cross, how come we don't see more of it in Cross Vegas, as you seem to have the elements on your side, so to speak?
Brook: The course is on a football (soccer) complex that unfortunately has no sand. It also has very short section of paved surface. It's an ideal race course for the early season date we hold on the international calendar. I have added 2 "flyovers" to add excitement and for 2013 there will be a ramp section that's like a mini-velodrome to make a show for the spectators by the riders who are acrobats.

CXS: If we would invite you to see a proper Swedish National Cyclocross series competition in sub zero temperature with two inches of snow covering the track and small fires to keep the viewers alive, would you turn up as; a) a racing cyclist, b) a spectator, c) a guest race director.
Brook: You must remember that although I organize the race in Las Vegas I live in Colorado, at the foot of the mountains. So I enjoy a cold, snowy race. I compete as a Master Racer at age 57 so I would be there with all of my equipment including multiple sets of wheels & tires to fine tune the bike in the snow and ice. Of course as a Race Director I would be observing and looking for ideas to use at my race, perhaps I'll hire a snow-making machine for CrossVegas!

CXS: Many thanks for your time and all the best of luck to you and your crew on the upcoming event on Wednesday.
Brook: Thank you, it's so gratifying to know that CrossVegas is followed by cross fanatics worldwide. I hope to see a Swedish rider in a future edition of CrossVegas

- - - - - - - -

För alla oss som inte har en Vegasbudget i år (heller) kan vi hoppas på en live feed här.
http://www.cxmagazine.com/2012-crossvegas-cyclocross-live-webcast-feed

lördag 14 september 2013

Anmälan är öppen för cuppremiären

Har ni sett? Årets cx-cuppremiär går av stapeln i Göteborg den 12-13 oktober och som arrangör står Göteborgs CK, CK Master och Mölndals CK. Tunga arrangörsklubbar med gott om cx-älskare i sina respektive led. Vilken fest det kommer att bli! 



En sak som vi på CX Sweden kan avslöja redan nu är att tävlingscyklisterna från klubbarna ovan tränar   hårt på banområdet och de kommer att kunna varenda kurva, alla grävlinggryt och samtliga gamla kanttrådsdäck som gömmer sig under höstlöven. Bor du i närheten (dvs söder om Gävle), ta tillfället i akt och åk ner på någon av klubbträningarna under veckorna och provkör banområdet.

Det ryktas också att Cykelhandlar'n a.k.a Cross-Karlsson (numer även Skärm-Karlsson) i händelse av torka kommer att dra 1 700 meter Gardenaslang från sin butik för att kunna vattna området ordentligt.

I nästa vecka produkttestar vi det som kan bli nästa supporterpryl efter den populära mössan som tyvärr är slut. Om testet faller väl ut så beställer vi direkt. Spara därför en hundring på något smart ställe (i bockstyret) så att ni inte står utan när/om vi släpper höstens pryl.

Nu har vi också uppdaterat vår CX-CUPEN flik här ovan, så nu finner ni aktuell information för säsongen 2013 även här.

Trevlig helg önskar CX Sweden.

fredag 13 september 2013

Det ryktas att...

...Wåffelcrossen har en ny starttuta på gång.


Läs mer om förberedelserna kring årets upplaga av Jönköpings galnaste cykeltävlingar i bloggen eller klicka på JÖNKÖPING i menyn ovan.

Vi ser fram emot en ny säsong av crossåka vid Vätterstranden och avser traditionsenligt att avlägga ett eller flera besök under hösten. Hoppas vi ses där!

torsdag 5 september 2013

Onsdags-VM i Falun är igång = Cross-säsongen är igång!

Ja då var vi där igen, denna magiska tid på året när vi kommer snurriga ur cykelförrådet med dimma i blick och kommer hem sent från träningen med blodsmak i mun och endorfin sprutande ur öronen. Cyclocross-säsongen har dundrat igång.

I Falun har crossarna blivit tvungna till att bli lite mer gruvliga då den gamla nationalarenan för cross numera är en byggarbetsplats. X-antal miljoner läggs ned till att skapa en VM-arena. Fint satsat av Falu kommun att skapa en CX-arena... För det är väl det som byggs?

Här är årets första Onsdags-VM rapport, direkt saxat från Stefan Carlssons blogg:
"Ett knappt tiotal mötte upp. Janne J träffade jag redan nere på stan. Han luftade diverse oljud från cykeln, oljud som sedermera tvingade honom att kasta in handduken redan innan race. Ett varvs besiktning av banan för att alla skulle hitta och därefter iväg. Jag brände däck, blev passerad av Martin E och hamnade tillsammans m Robban Ö. Martin i en klass för sig fick lucka och segrade medan jag bidade min tid bakom Robban och spurtade förbi till en andraplats. Heat två samma förfarande med den skillnaden att här var Adam S snabbast iväg. I 300 m. Martin blixtrade förbi, fick lucka och lämnade kampen om övriga pallplaceringar åt mig och Österling. Här ställde han dock av mig och jag slutade tvåa. Heat tre samma sak och inför sista bestämde jag mig för att öppna mindre frejdigt. Succé! Kontrollerat på rulle bakom samme Österling i spets, i väntan på att sätta in stöten. Just innan detta skulle ske smällde jag framhjulet i en sten och punkade. Ridå! Eriksson gick ikapp, segrade, Robban tvåa och Stefan Snell trea. Trots detta glad, nöjd och förundrad över hur denna ytterst plågsamma sysselsättning kan vara så rolig.."






/Oscar Ekstam